Orde in mijn naaichaos – gebruikte patronen temmen

Regelmatig lees ik op facebook in de verschillende naaigroepen vragen over hoe je het best gebruikte patronen bewaart. En ja, ook bij mij borrelde die vraag al regelmatig op, zeker nadat ik voor de 5e keer op zoek moest gaan naar het patroon van mijn laatste jurk. Op mysterieuze wijze verdween mijn patroon steeds weer uit het boekje van La Maison Victor en vond ik de verschillende delen zowat overal in huis verspreid terug: in boodschappentassen, in een doos op mijn bureau, in de kamer van mijn jongste zoon,…. Niet dat ik mijn zoon verdenk van enige interesse in mijn naaiperikelen;-).

c133d78e0cafc39cd9f7f70491f808dc

Tijd voor actie dus en het scheppen van orde in de chaos. Ik kocht 2 verschillende kaften:  een map van Paladin met 20 vaste, doorzichtige insteekhoezen in A3 formaat en een kaft van Exacompta met 13 tabs op A4 formaat.

IMG_0654

 

De map in A3 formaat is geschikt om grotere patronen in op te bergen:  afprints en het betere knip en plakwerk van digitale patronen, A0 patronen en getekende patronen van jurkjes.

De kaft A4 gebruik ik voor interessante weetjes (maatnamen van de hele familie, soorten stoffen, informatie over gebruik van mijn naaimachine,….) en voor de kleinere patronen. Elke tab heeft een kleur (vb. blauw = beschrijving en patronen van accessoires zoals tasjes, rood= beschrijving en patronen van jongensbroeken, geel = beschrijving en patronen van jongenshemdjes,…).

Aangezien ik zowat 4  patronen voor jongenshemdjes heb, heb ik ze elk in een apart insteekhoes gestoken. Elke insteekhoes is op dezelfde manier opgebouwd:

  • Het gebruikte patroon

Ik heb ondertussen geleerd om op elk getekend patroon de herkomst (Burda, Ottobre, LMV,…), de editie, de getekende maat alsook het nummer tegenover het aantal patroononderdelen te schrijven. Zo wordt patroondeel 1 van 9 patroondelen weergegeven als 1/9). Op die manier kan ik snel controleren of ik alle patroononderdelen samen heb.

  • De werkbeschrijving

Hierbij schrijf ik ook de eventuele wijzigingen die ik heb moeten doorvoeren of verduidelijking in ‘Tatiana’-taal als ik na lang sukkelen, toch eindelijk inzicht kreeg over hoe ik iets moest naaien.

  • Een reepje gebruikte stof en een foto van het afgewerkte product (indien beschikbaar)

 

Het blijft natuurlijk een ‘work-in-progress’ maar ik hoop hiermee de rondwarende patronen toch enigszins te temmen. Als jullie nog goede ideeën hebben, dan hoor ik het graag!

Veel naaiplezier!

Tatiana

 

 

5 gedachten over “Orde in mijn naaichaos – gebruikte patronen temmen

  1. Ik steek alle getekende patronen en geprinte digitale patronen in A4-enveloppen, bovenaan komt steeds de patroonmaker/magazine, daaronder de naam van het patroon en daaronder de maat. Al die enveloppen gaan alfabetisch en daarna op maat (want sommige patronen tekende ik al in verschillende maten) in een grote opbergdoos. Van zodra ik de patroonbladen (uit een magazine en soms ook boek) losmaak, plak ik een mapje achteraan in het magazine waar ze dan na gebruik in terecht komen. Ik schrijf er ook steeds op, hoeveel patroonbladen er zouden moeten inzitten. Ik was ooit ook begonnen met een map, maar die werd snel te klein en omdat ik graag logica in de volgorde heb, moest ik te vaak versteken!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s