De wonderen van het driegen…

Misschien valt het niet zo op als je mijn tekstjes leest, maar ik ben eigenlijk wat je noemt een ‘luie naaister’. Het voorbereidingswerk neemt de meeste tijd in beslag, maar is net het deel dat ik verafschuw. Ik heb namelijk niet zo veel geduld. Bij mij moet het vooruit gaan!

Mijn vriendin Veerle, een ervaren naaister, zweert bij driegen. Ik kies bijna altijd voor spelden, en dan gebruik ik er zo weinig mogelijk. Menige ervaring met het decovitje heeft er echter toch voor gezorgd dat ik voor mijn jumpsuit de naald ter hand nam.sewing-1092797_1920 En, oh wonder, ik ontdekte de voordelen van een degelijke voorbereiding!

Driegen of rijgen gebruik je om stofdelen aan elkaar vast te maken, zodat ze niet verschuiven tijdens het stikken. Vooral bij soepele stoffen, zoals dunne tricot of viscose, kan dat wel eens mis gaan. Ten tweede is driegen ook heel handig vlak voor de eerste pas. Als je panden aan elkaar gestikt zijn, wordt het een heel werk om de maten nog aan te passen. Je driegdraad trek je er makkelijk uit. Ten derde kan je een gedriegde stof makkelijker plooien en strijken. Vierde voordeel: je hoeft niet te stoppen met stikken om de naalden uit je stof te halen. Eigenlijk win je dus tijd!

Een paar tips:

 • Gebruik een iets dikkere draad in een contrasterende kleur, zodat je hem na het stikken makkelijk kan verwijderen.img_6183
 • Maak grote, losse steken. Trek de draad niet aan, want dan gaat je stof rimpelen of kreuken. Het kan ook makkelijk met de machine. Ik selecteer een grote, rechte steek, maar hecht niet aan begin en einde.
 • Stik net naast je rijgdraad, en niet op dezelfde lijn. Zo stik je de draad niet vast, en kan je hem nadien, jawel, makkelijk weghalen. IMG_5188

Heb je iets aan deze tips? Veel succes met het driegen!
Lieve

6 gedachten over “De wonderen van het driegen…

 1. Zal het ook eens moeten beginnen doen… Ben ook eerder aan de luie kant, met alle gevolgen van dien!
  Wel een goeie tip dat je je projectje kan passen voor je het volledig samennaait…!

  Like

 2. Rijgen met de hand geeft mij altijd de bibbers. Ik heb juist het gevoel dat ik tijdens het naaien niet meer kan corrigeren (ik verzet nogal eens een speldje in de bochten indien nodig). In het begin reeg ik ook te dicht bij de plek waar ik moest naaien, wat nogal wat frustrerend gepruts achteraf gaf, want dan kreeg ik het witte rijgdraad niet meer uit mijn naadjes in mijn zwarte stof… haha. Ik ben dus maar overgestapt op spelden. Maar ‘rijgen’ met de machine is wel een goed idee voor lastige plekjes! Dank dus voor die tip. Die kan trouwens ook eens goed van pas komen als je met een lockmachine werkt en nog niet zo zeker bent van je zaak (ik, zei de gek)…

  Like

   1. Ik heb er eentje te leen, en ga eens zien of ik er zelf eentje ga kopen over een paar maanden… maar de combinatie spelden en een lockmachine is mij inderdaad ook ontraden…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s