(S)Toffe servetten

stoffen-servetten1Een paar maand geleden zag ik op de markt van Mechelen een witte stof met reliëf. De verkoper verzekerde me dat het 1m50 breed was. Ik dacht: “Even omzomen en we hebben weer een tafellaken waar we op kunnen smossen”.  Maar… mijn tafel bleek net geen 1m30 breed, en de stofbreedte was maar 140 cm. Heel zielig om te zien, hoe de stof net over de tafelranden ligt, dus dat catalogeren we maar onder Miskoop. Maar wat doe je dan met meer dan 2 m stof?

Waarom gewoon geen stoffen servetten maken? Het is een mooi werkje voor beginners, en je hebt er nog jaren plezier van, want stoffen servetten geven iets extra’s aan een gedekte tafel.

Ik had op de Pinterestborden van Lieve deze pin gevonden, zodat je je hoekjes proper kunt afwerken. Aangezien mijn twee meter stof meer dan voldoende zou zijn om eventuele miskleunen weg te gooien, ben ik aan mijn bandwerk begonnen.

Mijn simpele stappenplan:

  • Knip of snij vierkanten van 42 op 42 cm (dan kan je de stof twee keer 1 cm omplooien). Aangezien het rechte stukken waren, kon ik mijn rolmes en snijmat nog eens bovenhalen, en het geeft wel een veel mooiere snijresultaat (ik kan niet recht knippen).
  • Omdat zo’n stof geweven is, is randen zigzaggen wel nodig .
  • Knip de hoekjes af.
  • Vouw de hoekrand nog een dikke cm om.
  • Vouw de rest van de randen ook een cm om, pers je servetten en stik ze vast.
  • Vouw nu alle randen weer een cm om en zorg dat je hoeken mooi op elkaar liggen.
  • Pers de randen weer en stik vast.

stoffen-servetten5Voila, strijk je resultaat nog even, knip alle draadjes af, en geniet bij je volgende etentje van je stoffen snoetenpoetsers bij je volgende etentje. Smakelijk!

Tot schrijfs,

Margot

2 gedachten over “(S)Toffe servetten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s