De stoffendoos

Hoeveel stofjes heb jij? Hét favoriete gespreksonderwerp onder naaisters, maar het antwoord is altijd dezelfde: “Teveel, maar feitelijk nooit genoeg”. Velen onder ons hebben een uitpuilende kast met stofjes, maar tussen al dat stoffengeweld blijkt nooit hét stofje te zitten dat je nodig hebt voor je volgende projectje.

Vele naaisters zullen ook nooit, ongeacht hoeveel kubieke meter hun stoffenvoorraad al in beslag neemt, een stoffenwinkel kunnen passeren zonder ‘even binnen te springen’. Om natuurlijk met een shoppingzak terug buiten te komen… Stofjesverslaving: een veel voorkomende aandoening in naailand.

Ik heb getracht, vanaf het begin van mijn naaiperikelen, die stofjesvalkuil te vermijden door mezelf een streng stofjesdieet voor te schrijven. Mag ik jullie voorstellen: mijn stofjesdoos.

20170323_160403

Deze grote schoenendoos moet mijn hele stoffencollectie herbergen. Ja, echt waar. Wil ik een mooi stofje kopen, maar is de doos vol? Dan moet ik eerst plaats maken door een stofje te gebruiken, of desnoods weg te geven. Een uitpuilende doos geeft onmiddellijk het gevreesde GSMK-alarm: Geen Stofjes Meer Kopen. Een alarm waarvan elk van ons het direct benauwd krijgt.

Als de GSMK alarmbel rinkelt, spreek ik mezelf streng toe om eindelijk eens werk te maken van dat projectje dat al zo lang in mijn hoofd zit, zodat mijn doos (en ik) wat meer ademruimte krijgen. Plannen om naar een Stoffenspektakel te gaan? Dan begin ik een maand op voorhand plaats te maken.

Gezien mijn ruimte zeer beperkt is, ben ik ook zeer selectief in mijn stoffenaankoop. Ofwel koop ik een stofje dat ik direct verwerk, ofwel ben ik zoooo verliefd op het stofje, dat ik het gewoon moet kopen. Maar twijfelaankopen zijn bij mij niet mogelijk… geen plaats.

20170323_161655 

Soit, ik sta dus permanent op stoffenregime, want zonder zo’n strenge aanpak zou ik zoveel stoffen kopen die ik toch niet zou gebruiken, stress krijgen van de keuzemogelijkheden, om dan weer een nieuw stofje te kopen. Toch… staan er naast mijn stoffendoos wel regelmatig zakjes met stofjes en materiaal voor het volgende projectje. Ik ben ni perfect hé

Hoe hou jij je stoffenstapel beheersbaar? Of durf je je stoffenkast niet meer open te doen? Laat het me weten.

Tot schrijfs,
Margot

17 gedachten over “De stoffendoos

 1. Dat is echt voorbeeldig ! Wauw ! Zoveel zelfbeheersing ! En je hebt gelijk : heel veel stofjes in huis hebben zorgt voor keuzestress.
  Anderzijds zou ik het moeilijk hebben met een dergelijke beperkte voorraad en geen grote stoffenwinkel in de buurt.

  Like

 2. Haha, ik sta mezelf toe om me te verwennen met stofjes. Resultaat: 3 curver boxen vol stofjes en een hoofd vol ideeën, maar geen tijd om te naaien. Maar dus heel wat meer stoffen op voorraad dan jou doosje… zo voorbeeldig dat je je ook nog eens op regime kan zetten! Dat probeer ik zelfs niet eens! 😜

  Like

 3. Ik houd het simpelweg niet beheersbaar….. Ik heb gewoon een nieuwe kast gekocht. Ikprobeer het natuurlijk wel een beetje beheersbaar te houden. Zo heb ik nu het voornemen om de dikste stofjes te verwerken 😉 Het enige wat ik hetzelfde doe is geen twijfelstoffen meer te kopen, ook niet in de sale.

  Like

 4. Ik heb wat meer plaats… maar mijn kast zit voornamelijk vol met ‘oude’ kledingstukken die ik dan kan gebruiken voor een nieuw project!

  Like

 5. Uhhhhh… een doos? Je bent een voorbeeld voor me! Ik heb drie grote plastic boxen vol, en recent een deel van een lade van de kast op mijn naaikamer erbij gepakt want het paste niet meer. Nu heb ik steeds het voornemen om te naaien en dan pas weer te kopen, maar dat lukt niet zo goed. Pas op het Stoffenspektakel geweest, en in Parijs! Wat een hoop stoffenzaken heb je daar bij de Sacre Coeur. Een paradijs voor mensen zoals ik! Maar je inspireert me wel met deze blog… Ik ga geen nieuwe stoffen meer kopen voordat ik mijn huidige voorraad lappen terug gebracht heb met minstens de helft!

  Like

  1. Way to go Annemarie! Mijn stoffendoos puilt ook helemaal uit maar ik kan me nog verbergen achter de bewering dat andere naaisters veeel meer stofjes hebben. Ik heb van een andere naaisters een mooi compromis gehoord. Ze mag enkel een nieuw stofje kopen als ze er drie oude heeft opgebruikt. Mss een tip? En je doet me zo zin krijgen in Parijs 😀

   Geliked door 1 persoon

   1. Goeie tip, 3:1. Ik ga gelijk aan de slag 🙂
    Heb je m’n blog over Parijs al gezien? Met foto’s van mijn favoriete stoffen- en fourniturenzaken daar! Niet kijken hoor, want dan heb je nog drie dozen nodig hahahaha…

    Like

    1. Ben net gaan kijken. Winkels met vier verdiepingen stof… Jawadde. Ga toch nog eens naar Parijs moeten. Stel je voor dat de Sacré Coeur ook afbrandt… 😁, Die moet ik toch nog eens gaan bekijken.. Hoe zijn de prijzen van stofjes feitelijk?

     Like

     1. De prijzen variëren erg. Ik heb coupons van drie meter voor 15 euro gekocht, maar er zijn ook schitterende wollen of andere luxe stoffen te koop voor tig euro de meter. Je kunt het niet bedenken of het is er. In elke prijsklasse. Wat ons wel opviel, is dat daar minder rekbare stoffen verkocht worden dan hier op beurzen. Maar keus is er genoeg!

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s