Zijn wij hamsters?

Kijk jij ook wel eens naar zo’n serie waarin ze een huis van een hamsteraar gaan opruimen? Kamers volgestouwd met dozen en stapels spullen. Waar enkel een vrije plaats om te werken of te slapen is, en elke andere vrije ruimte ingepalmd is door zakken met spullen waarvan een mens denkt: dat heb je toch niet nodig? Maar waarvan de hamsteraar halsstarrig weigert afscheid van te nemen, want het kàn nog wel eens van pas komen…

Ik zit hoofdschuddend naar zulke series te kijken maar ik stel mezelf wel eens de vraag of naaisters niet hetzelfde patroon vertonen. Zijn wij ook geen hamsteraars? Ik weet niet hoe jouw naaiplek eruit ziet bij een groot project, maar de mijne is meer een slagveld dan een bureau. Ik weigerde laatst een stuk voeringsstof ter grootte van een zakdoek in de vuilnisbak te gooien, want dat was net genoeg als voering voor een A Girl’s Cube‘, die nog op mijn planning staat. En als iemand je vraagt of je de naaispulletjes van een oudtante wilt hebben, zeg jij dan ook enthousiast: “Oh ja graag!”

Het begin al bij stofjes… heb jij er veel? Domme vraag waarschijnlijk. Ik ken weinig naailustigen die geen stoffenberg hebben en die steeds over meer stof dan tijd beschikken. Ikzelf probeerde mijn stoffenvoorraad tot een minimum te  beperken door mijn schoenendoos. Maar ik moet toegeven… je ziet mijn doos zelfs niet meer staan door de andere stofjes.

Toch zit ik me steeds te verheugen over de volgende stoffenmarkt. Om na die stoffenmarkt mijn zakken met buit stiekem binnen te smokkelen. Herkenbaar? Geef toe, er zijn toch punten van overeenkomst met die hamsteraar op tv.

 

Onlangs werd ik met de neus op de feiten gedrukt met zoiets stoms als ritsen. Vroeger kocht ik alleen een rits als ik er eentje nodig had. Maar er een paar op voorraad hebben is toch veel handiger. Je kan er zo bij, ook op zondag of als je pas om negen uur avonds achter je machine kruipt. Dus ik heb plots een ritsenfetish gekregen.

Een voorraad ingeslagen op een stoffenspektakel, ingegaan op een online aanbieding, en onlangs nog een partij van honderd ritsen voor 20 euro. Geen slechte deal, want ritsen kunnen best duur zijn. Maar daar zit ik dus nu met een berg ritsen die ik waarschijnlijk nooit allemaal kan gebruiken en ik was als een kind zo blij. Is dat geen hamstergedrag? Volgens mij wel.

De vraag die je dan moet stellen is: wat ga ik er aan doen? De helft van mijn stofjes weggooien, mijn rist ritsen uitsorteren tot diegenen die ik echt nodig heb? Mijn fourniturenberg voor de helft weggegeven? Stoppen met stofjes kopen? Yeah right

We moeten niet overdrijven. Er is bij mijn hamstergedrag nog geen brandgevaar of risico op gezondheidsschade. Mijn huwelijk staat er niet door op springen en ik kan de vloer van al mijn kamers nog zien. Dus het valt wel mee. Ik heb gehoord dat zelfkennis en erkenning van de zaken een eerste stap is naar genezing. Wel dan: “Hallo allemaal, mijn naam is Margot en ik hamster naaispulletjes”. There, I said it!!

Wat de volgende stap is, weet ik feitelijk niet. Ik heb geen tijd om erover na te denken want mijn blouse moet af, ik wil een rokjespatroon proberen voor mijn nichtje en heb de allerschattigste stof voor mijn eerste zomerjurkje van het jaar gevonden. Ik moet mijn zakken stof van het Stoffencircus wegstouwen voordat manlief ze ziet. En misschien mijn slagveld wat opruimen want ik vind mijn schaar nergens…

Tot schrijfs,

Margot

20 gedachten over “Zijn wij hamsters?

 1. Geweldige tekst!!! Ik ben nog niet klaar op de eerste stap te zetten 😂😂😂 al heb ik 2 Billie kasten vol stof en dan nog stof ik mijn eigen kleerkast liggen 🤔🤔🤔 misschien toch een probleem… ach als ik maar gelukkig ben 🥰🥰

  Like

 2. Oooh, halverwege het lezen van je stukje, kreeg ik het Spaans benauwd want het was zo herkenbaar. Ik dacht… nu is het echt wel goed mis met mij. En een schoendoos heb ik ook niet, maar boxen. Ik begon al onmiddellijk met ja maar… ik ben en autodidact en heb veel stofjes nodig om te oefenen,…en ik verpruts er ook een paar… en ze zijn toch niet zo duur…Op het einde je stukje was ik toch weer gerust gesteld een beetje normaal te zijn…oef. Ja ik koop veel stofje maar kan ook nee zeggen – allee af en toe toch 😉

  Like

 3. Haha, leuke post! Die schoenendoos was een heel dapper plan 😉 Laatst realiseerde ik me dat ik het heel zonde vind dat ik mooie stoffen in de kast heb liggen, maar er niet aan toe kom omdat ik steeds weer nieuwe koop. Dus dit voorjaar heb ik het Stoffenspektakel en een grote online aankoop overgeslagen. Langzaamaan wordt mijn berg een stuk kleiner (van ruim 30 naar 25 nu) en ik ben van plan om dit een tijdje vol te houden met alle stoffen waarvoor ik iets heb gepland.

  Ritsen en knopen heb ik nu ook veel van. Omdat ik ze goedkoop kon kopen, want als je ze apart koopt zijn ze vaak zo duur! +1 euro voor een knoopje is toch belachelijk? En ik vind het superfijn dat ik daarvoor niet meer het huis uit hoef!

  Like

  1. Goed bezig Karin! Ik denk dat ik nu ook voldoende ritsen heb… Maar je zal altijd zo een projectje hebben waar je net een iets andere rits voor nodig hebt he. Ik ben net naar een stoffencircus gegaan met de meisjes en maar 1 stofje gekocht. Ben erg trots op mezelf.

   Like

   1. Dat komt inderdaad nog wel eens voor… Maar gelukkig kun je ze zelf ook gemakkelijk inkorten qua lengte 😀
    Vind je het dan niet zonde om naar het Stoffencircus te gaan, als je je zo moet inhouden?

    Like

 4. Ik pleit ook schuldig , ik heb speciaal een kast laten maken enkel voor mijn stoffen , dit weekend gesorteerd en gevouwen op maat kast , als deuren open staan is dat een mooi geordend geheel , gelukkig zijn de meeste stoffen van uitverkoop of coupons , kringloop of sale gekocht , heb een schrift met stukjes van stof in gekleefd en de grootte , heb 153 stukken stof liggen en weet nu al dat ik het niet kan opwerken , dit weekend was het stoffencircus en ben niet geweest ,is dat niet straf van mij😀

  Like

  1. Een kast speciaal voor stofjes… Carinnne, daar droom ik van. En wat een opbergsysteem zeg! Chapeau dat je weerstaan hebt aan het stoffencircus. Ik ben wel gegaan met de girls en maar 1 stofje gekocht en niet eens voor mij. Toch ook goed hè😁

   Like

 5. Ai ai, heel herkenbaar. Ik heb al mijn stoffen in een Excel bestand gezet. Dat was een groot werk en enorm confronterend. Nieuwe aankopen mogen pas als ik 3 stofjes heb verwerkt. Een eerlijke deal die werkt! Alhoewel ik die voorraad maar traag zie slinken.

  Like

 6. Zo herkenbaar !!
  Maar ik kan af en toe de schuld bij de schoonmoeder leggen als een vriendin van haar weer een kast leeggemaakt heeft en haar stoffen en fournituren meegeeft voor mij 😂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s