Boodschappenlijst voor een overlock

“De kogel is door de kerk, ik koop mezelf een overlock.” Dat was één van mijn goede voornemens voor 2018. Zowel Lieve als Tatiana waren er altijd zo lovend over en nadat ik het zelf eens had geprobeerd tijdens een naailes in Stitch and Co, snapte ik hun enthousiasme.

Helaas zijn die dingen niet goedkoop, en ook de horrorverhalen over het inrijgen gaven me wat koudwatervrees. Dus vroeg ik aan een paar naaisters waar je op moet letten als je een overlock koopt en dit waren hun belangrijkste punten:

  • Wat verwacht je van je lockmachine? Wil je een tweedraads, driedraads, vierdraads of vijfdraads? Een tweedraads locksteek gebruik je om randen af te werken (zoals met een zigzagsteek op je naaimachine). De 3-, 4- en 5-draads overlocksteek gebruik je om twee of meer lagen stof te verbinden.
  • Wat is je budget? If you buy peanuts, you get monkeys. Ik ken mensen die heel tevreden zijn met hun goedkopere overlock en er al jaren plezier van hebben. Maar als je dan een probleem hebt, kun je niet zomaar naar de winkel gaan voor wat advies of hulp. Wisselstukken of onderhoud zijn soms ook moeilijker te vinden bij goedkope of onbekende merken. Dus denk goed na voordat je je budget vastlegt.
  • Je kunt natuurlijk ook op zoek gaan naar een kranig  tweedehands exemplaar. Je vindt ze op het Internet en in naaiwinkels, en je zou er versteld van staan hoeveel oma’s er nog een mooie overlock op de zolder hebben staan. Check wel of de handleiding erbij zit en alle accessoires aanwezig zijn. Vraag aan de eigenaar of zij je kan voortonen hoe het ding werkt en hoe je het inrijgt. Weet die het niet, zoek dan iemand die je daarmee kan helpen. Anders ben je misschien vertrokken voor heel veel inrijgpogingen en vooral veel frustraties. Youtube of Internet kunnen je misschien uit de nood helpen als je video’s vindt over het inrijgen of het onderhoud van dat specifieke type.
  • Ga je toch voor een nieuw exemplaar? Neem dan eentje waar je wat advies of zelfs lessen bij kunt krijgen. Het zal je een stuk vooruit helpen.
  • Hoeveel lawaai mag dat ding maken? Er is een groot verschil tussen merken en types in hoeveel daver en geluid ze veroorzaken. Hoeveel geluid vind jij storend?
  • Licht is enorm belangrijk. Kijk na of de lamp sterk genoeg is. Te weinig licht is nefast voor je ogen. Is de lichtsterkte niet naar je zin is, is een daglichtlamp en goed alternatief.
  • Plan waar je het beestje gaat zetten. Je wilt absoluut vermijden dat je telkens moet opruimen en opnieuw moet inrijgen, dus probeer het een vaste plek te geven waar je even naartoe kunt om iets te locken.
  • Sommige lockmachines hebben een bakje waarin het afval terecht komt. Het lijkt iets stoms, maar ik heb het achteraf bijgekocht omdat het zo handig is. Je hebt heel wat afval van locken.
  • Verder kan je er kiezen: met een boventransport of zonder. Een boventransport is handig als je de optie wilt dat de stof wordt ingehouden of uitgerokken, want zo kun je rimpelen of net niet. Ook zorgt dit differentieel transport ervoor dat elastische stoffen niet uitlubberen.
  • Welke opties zoek je: wil je een blinde zoom kunnen maken? Werk je wel eens met een  rolzoom? Lijkt de optie voor een flatlocksteek je wel iets? Dat is een plat stiksel dat op je stof ligt. Bekijk het als een naad waarbij twee stoffen naast elkaar liggen, of waarbij een naad over je stof ligt.
  • Hoe handig en geduldig ben jij met inrijgen? Hoe minder werk je bij het inrijgen wilt, hoe hoger de prijs. Er zijn zelfs machines die het helemaal automatisch doen. De prijs is navenant.
  • Vraag eens aan je fellow-naaisters wie ervaring heeft met een bepaald type dat je op het oog hebt. Dat kan erg verhelderend zijn.
  • Welke voetjes en accessoires zitten bij je machine? Informeer daar ook naar. Parelvoetjes en andere specialeke zijn niet bij elk merk verkrijgbaar.
  • Hoe zie je onderhoud? Is er een technische dienst die je kan raadplegen of gebruiken? Vind je makkelijk wisselstukken of mesjes voor het merk? Niet leuk als er een probleem is met je lockmachine en er geen hulp mogelijk is. Zonde van het geld.
  • Wil je de combinatie van een overlock en een coverlock? Er zijn types die dat kunnen maar dan moet je de machine toch steeds ombouwen en de prijzen zijn hoog. Een coverlock maakt mooie zoomen en siernaden midden in de stof. Vraag jezelf af of je dat nodig hebt.
  • Zorg voor goed garen. Je hebt vier klossen van dezelfde kleur nodig. Tip: beige, bordeaux en donkerblauw zijn de  tinten die je het best kan combineren met je stoffen.
  • Lezen is weten. Deze site geeft je ook heel wat informatie en er staan ook wat links naar videotutorials in.
  • Tolt je hoofd een beetje na al die uitleg? Laatste tip: ga naar de winkel en probeer enkele types uit. Je zal merken dat je je wat beter voelt bij de ene dan bij de andere machine. Twijfel je nog, denk er dan gewoon nog eens over na.

Ik hoop dat jullie deze tips kunnen gebruiken als julle op overlockjacht gaan. Ik heb op al die punten proberen letten toen ik de mijne kocht. Welke ik dan uiteindelijk naar huis heb meegenomen? Da’s voor een volgend artikeltje…

Tot schrijfs,

Margot

Een gedachte over “Boodschappenlijst voor een overlock

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s