Gelezen en goedgekeurd – hét handboek voor zelfmaakmode – Knipmode

Al naai ik intussen zo’n jaar of acht en maak ik mezelf wijs dat ik heel wat kan… er valt nog veel meer te leren! Dat besef ik bij bijna elk naaisel waar ik aan werk. Zeker bij iets grotere, lees ‘moeilijkere’ projecten moet ik wel eens wat opzoekwerk doen. Vaak wend ik mij dan tot Google, maar het is altijd handig om een duidelijk en overzichtelijk naslagwerk bij de hand te hebben. EnterHét handboek voor zelfmaak-mode‘ van Knipmode.

Het dikke handboek werd voor het eerst uitgebracht in 2009 en is intussen aan zijn vijfde herziening toe. Onnodig te zeggen dat Knipmode het boek in de loop der jaren aanvulde en verbeterde, wat ervoor zorgt dat dit een van de meest volledige naslagwerken is dat ik al in mijn handen kreeg. Het boek telt 336 pagina’s en is ingebonden met een handige ringband, waardoor je het werk makkelijk naast je kan leggen tijdens het naaien.

In duidelijk afgelijnde hoofdstukken neemt Knipmode je mee doorheen alle mogelijke naaitechnieken. De uitleg wordt geïllustreerd door mooie stap-voor-stap tekeningen. Schrikt het Knip magazine je een beetje af omdat de handleiding daar meestal beknopt en enkel tekstueel beschreven staat? Dan vormt dit boek de perfecte aanvulling. Sinds ik het boek heb, ligt het standaard naast mij tijdens het naaien, zodat ik snel iets kan opzoeken als ik tegen een hindernis aanloop.

Tijdens het bladeren door deze ‘naaibijbel’, valt het mij op hoeveel verschillende technieken er bijvoorbeeld zijn om een rits of mouw in te zetten. Of hoeveel verschillende kragen er bestaan, met of zonder beleg, met of zonder staander… Noem iets en Knip vertelt je alles wat je wil weten: sluitingen, rimpelen, plooien, zakken, boorden, verschillende zomen… de hoofdstukken blijven maar komen.

Het is een handig en begrijpelijk handboek, dat je stap voor stap door alle technieken begeleidt, waar zowel beginners als gevorderden mee aan de slag kunnen. Struikel je tijdens het naaien over een bepaalde techniek? Dan kan je met het boek twee kanten uit: je neemt de stap-voor-stap beschrijving met bijhorende prentjes door en dan kan je verder. Of je bladert door het boek en zoekt een andere techniek, misschien met een iets ander resultaat, maar waarmee je wel het resultaat bereikt dat je wil.

Uit dit boek kan ik zeker nog veel leren. Ik neem het niet enkel bij mij tijdens het naaien om problemen op te lossen, maar ik ga dit zeker nog vaak gebruiken om patronen te hacken. Waar ik bijvoorbeeld de borstzak met klep in mijn jas niet zo leuk vind, kan ik die nu makkelijk vervangen door een zakje met rits of zo. Ineens gaat er een wereld van mogelijkheden voor mij open. Ik ben fan!

Tot snel,
Lieve


Bijkomende info: ‘Hét handboek voor zelfmaak-mode‘ is te koop op de website van Knipmode en kost € 27,99. Een weekje na aankoop wordt het bij je thuis geleverd. De verzending is gratis.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s