Top tien naaimachien

Een vraag die je veel leest: wat is een goede naaimachine? Wel, verwacht hier geen kristalhelder antwoord, want ik heb enkel ervaring met één merk, en heb geen plannen om in de nabije toekomst nieuwe investeringen te doen. Mijn  Pfaff 150 is nog maar twee jaar oud, werkt perfect en moet nog minstens twee decennia mee, thank you very much.

Als iemand begint met naaien, kan een goedlopende machine wel het verschil maken tussen er plezier in te hebben of dat ding na de zoveelste storing door het raam te kieperen. Dus op dat vlak klopt het spreekwoord: if you pay peanuts, you get monkeys.

toptiennaaimachine3

Ben je niet zeker  of het naaivirus iets voor jou is, lijkt het me beter om een tweedehandse machine van een deftig merk te kopen of te lenen, dan een goedkoop ding van 60 euro aan te schaffen. Een vriendin gaf bijna de brui aan naaien, na de zoveelste frustratie met een goedkope versie van 65 euro. Een deftige naaimachine gaf haar weer plezier in haar hobby, en zeg nu zelf, daar doen we het toch voor… Ik wil niet iedereen naar de speciaalzaak jagen om een dure machine te kopen, maar voor je bezwijkt voor een speciale actie van 70 euro, vraag je de volgende zaken af:

 • Wat wil je met dat ding doen? Eens occasioneel een katoenen rokje of kussensloop maken? Dan moet je niet investeren in een zware machine met een robuuste motor. Wil je ook met zwaardere stoffen zoals jeans of leder werken (vb. handtassen maken) dan heb je toch een motor nodig met iets meer pk…
 • Wat moet het kunnen? Wil je enkel stikken? Of vind je siertstiksels en borduursteken wel mooi?
 • Heb je al een type in je hoofd? Kijk rond op Internet of stap een speciaalzaak binnen (ja, toch!) en vraag of dat de machine in je gedachten de zaken kan die jij wilt. Tweelingnaald, zigzaggen, goed knoopsgat maken, welke siersteken staan er op? Staan er op Youtube misschien goede tutorials over het merk, of kent niemand op heel Internet die naam? Ask your best friend Google wat andermans ervaringen zijn.
 • Wat krijg je erbij? Welke voetjes of opties krijg je erbij, wat kan je erbij kopen. En belangrijker nog: ben je er iets mee?
 • Wat is de service na verkoop? Die zal in een speciaalzaak uitgebreider zijn dan afrekenen aan de kassa en het ticketje meegeven. Soms geven ze bijkomende lessen om je machine te leren kennen of is het eerste onderhoud gratis.
 • Hoe zit het met onderhoud? Ook een naaimachine heeft wel eens TLC nodig in de vorm van pluisjes wegvegen, oliën en een onderhoud om de zoveel… euh meters naaien. Kan je de machine openvijzen en kunnen er zaken vervangen worden? Of is het hele ding dichtgelijmd en is de diagnose steeds: koop maar een ander?
 • Welke opties heeft het? Zoals je bij een auto eerst beslist of je metaalkleur wilt en ingebouwde tv achteraan, moet je dat voor een naaimachine ook eens nadenken over het volgende:
  • Moet het sierstiksels of borduursteken hebben? Wil je er letters mee borduren?
  • Is het geluid een issue? Ga je in dezelfde kamer naaien als manlief die naar de voetbal kijkt? Dan misschien eentje die minder muziek maakt. Let ook op het trillen, zodat hij tijdens het naaien niet spontaan van de tafel danst.
  • Wil je boventransport? Wel makkelijk om rechter te stikken en de lagen beter op elkaar te houden.Bij sommige types kan je dat boventransportvoetje apart kopen.
  • Zijn knoopsgaten belangrijk?
  • Moet je hem vaak verplaatsen of heeft hij zijn eigen plekje? Kan je hem makkelijk tillen en is er een vakje voor je pedaal?
  • Wil je de snelheid van je naaimachine kunnen instellen? Wel eens handig als je moeilijke projectjes plant.
 • Een belangrijke vraag: wat is je budget? Ik vind in een speciaalzaak naaimachines van meer dan 1200 euro – en nee, dat stikt niet met gouddraad- maar ook van 200 euro. Daartussen heb je een grote keuze.toptiennaaimachien
 • Is het budget niet je  beste vriend? Zoek naar tweedehandsmodellen op Internet. Sommige speciaalzaken bieden ook gebruikte naaimachines aan, en waarschijnlijk zijn ze goed onderhouden. Of misschien staat bij je familie ergens zo’n ding te verstoffen op zolder. Die oudjes blijven het goed doen.

Dit waren al de tips die ik kon verzamelen van meer ervaren naaisters. Waar letten jullie op bij de aankoop van een machine? En welke opties vinden jullie belangrijk? Laat het ons weten.

Tot schrijfs,
Margot

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s