Lingerieles 2: beha in kant

Mijn tweede naailes bij Queen B  in Scherpenheuvel, om lingerie te leren maken. We zijn klaar voor het zware werk: een beha. Sabine waarschuwde ons dat dit niet zo makkelijk werd als een slip, en begon eerst met wat theorie.

Een heleboel uitleg rond soorten kant (rekbare kant , welke kantzijde de meeste rekwaarde heeft, rekening houden met de tekening die gespiegeld moet terugkeren in de cups), het gebruik van charmeuse en tule, picot elastiek en de zaagtandsteek.  Kan je nog volgen?img_5446

Soit, er zit dus een technisch kantje aan het hele maakproces van een beha. Gelukkig krijgen we van Sabine een gedetailleerde werkbeschrijving, en een uitgetekend patroon voor elke dame, zodat we met onze persoonlijk project kunnen starten. Omdat de patroondelen voor een beha uit lycra en kant niet helemaal overeenkomen, moeten we als groep kiezen. We besluiten om voor een exemplaar uit kant te gaan. De materialen krijgen we allemaal in mooi pakketje, tot de strikjes voor op de beha toe. Gelukkig, want ik zie mezelf nog niet alle stoffenwinkel afschuimen op zoek naar charmeuse, rekbare kant en goede kwaliteit picotelastiek. Bij Sabine ben ik zeker dat het goede kwaliteit is.

img_5454

Het vraagt de tweede en het overgrote deel van mijn derde naaidag om tot een beha te komen. Gelukkig is het gezellig naaien met vijf dames, en wordt er naast naaien ook voldoende gebabbeld, onder het genot van koekjes en nootjes.

Hoewel Sabine ons begeleidt bij elke stap, weet ik niet goed waar ik mee bezig ben. Het is pas als je de meeste patroondeeltjes aan elkaar zet, dat je langzamerhand ziet wat je gemaakt hebt. Tot er daar plots een beha voor je ligt. Terwijl ik met verbazing naar dat zwarte ding zit te kijken, merkt Sabine lachend op: “Ja Margot, je hebt echt een beha gemaakt. Ga hem maar eens passen”. Hij zit supercomfortabel. Als je het stiksel in detail zou bekijken, merk je snel de foutjes en de scheve lijnen op. Maar hey, ik ben een beginner hé…img_5440

Mijn beha is niet perfect, maar ik weet nu hoe het moet. Net zoals met alles dat je naait, is het nu een kwestie van oefenen en proberen. Ik heb weer iets leren te maken, waarvan ik dacht dat ik het nooit zou kunnen. img_5487

Veel respect voor Sabine die van haar hobby haar beroep maakte en schitterende dingen weet te maken met kant en lycra. Ik zit daar nog lang niet, maar heb weer wat drempelvrees overwonnen.

Tot schrijfs,

Margot

8 gedachten over “Lingerieles 2: beha in kant

    1. Hallo Simla. Ik denk dat je bij QueenB nog steeds lessen kunt volgen. En als je het wilt een uitgebreide cursus wilt volgen, dan moet je eens zoeken naar de cursussen van Sintra. Die zijn heel uitgebreid. Succes!

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s