Sewing hack: naadwaarden gedubbeld

Hoewel ik hier al eens schreef dat ik rustig kan worden van mijn patronen over te nemen, durft een ongeduldige stemmetje in mijn hoofd wel eens te beginnen zeuren. “Fijn, je hebt dat patroon nu overgetekend, kunnen we dan alstublieft beginnen te knippen, voor de avond om is? Die naadwaarden knip je er later maar bij”.

Dat doe ik dus niét want die naadwaarden vergeet ik er weer bij te denken als ik mijn schaar in de stof zet. Dus ik dwing mezelf om braaf de naadwaarden op mijn patroon te tekenen, zéér tot ongenoegen van mijn ongeduldige kant.

Om toch tijd te winnen, probeerde ik een tip van internet om mijn naadwaarden van 1 cm of zelfs 1,5 cm aan te tekenen met een dubbele balpen. Ik kleef beide balpennen aan elkaar met tape en kan dan de naadwaarden in een vloeiende lijn eraan tekenen. Bespaart al wat tijd.  Je kan ook de dubbele balpen gebruiken bij het overnemen van je patroon maar persoonlijk moet ik dan op teveel zaken letten en is mijn tweede lijn wat te bibberig.

Maar om snel wat naadwaarden aan te tekenen, lukt het wel. Ik volg de lijn van mijn patroon met de balpen die geen punt heeft en met de balpen die schrijft teken ik de naadwaarde.

Plak je twee balpennen aan elkaar, dan heb je ongeveer 1 cm naadwaarde. Twee dikkere stiften geven je ongeveer 1.5 cm. Je kan het altijd eens testen met een dubbele streep op je patroonpapier, of je tevreden bent met je naadwaarde.

Ik gebruik deze techniek alleen als het vlug moet gaan. Voor nieuwe patronen of moeilijke stukken gebruik ik braaf mijn zoommaatje. Maar soms mag het wat sneller en dan vind ik deze sewing hack  een uitkomst.

Heb jij hem al eens geprobeerd? Of hoe win jij tijd bij het tekenen van patronen? Laat die tips maar komen, dames en heren!

Tot schrijfs,
Margot

8 gedachten over “Sewing hack: naadwaarden gedubbeld

 1. Naadwaarden : een moeilijk punt.
  Ik hou helemaal niet van patronen waar de naadwaarden zijn bijgetekend. (heel veel PDF-patronen)
  Ik knip het patroon ‘zonder’ naadwaarde en bereken pas de naadwaarde als ik de stof knip.
  Dat heb ik altijd zo gedaan en neen ; ik vergeet het niet om ze erbij te knippen.
  Een patroon ‘naadwaarden inbegrepen’ geeft mij een vertekend beeld van de grootte van het patroondeel.

  Like

 2. Die techniek zag ik vorige week in de naailes ineens. Kende hem nog niet. Ik gebruik naadwaarde magneetjes. Die plak ik gewoon tegen mijn schaar bij het knippen van het patroon. Zijn 5mm breed en je hangt er zoveel tegen mekaar als nodig. Nog sneller, want je moet de naadwaarde zelfs niet meer tekenen…

  Like

 3. Ik ben dan weer fan van patronen waar de naadwaarde al inzit, gaat voor mij veel sneller bij het knippen. Lang leve pdf-patronen! Als de naadwaarde er niet inzit, teken ik het er heel mooi bij met een grote geodriehoek.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s