Naaien doen we allemaal… digitaal

Zelf je kleren maken wordt soms als retro ervaren, hoewel de meesten van ons lustig goochelen met pdf’s, Google Drives, sociale media enzovoort. Ik vroeg me af of er ook apps bestaan voor naailustigen? Blijkbaar wel. Maar of je er iets mee bent? Hier zet ik er een paar op een rijtje en lees je wat ik er van vond.

Opgelet, ik heb geen smartphone die van een fruitproduct komt, dus die adepten zullen eens moeten kijken welke tools ze voor hun apparaat vinden. En ik heb me beperkt tot een paar apps. Maar misschien maken we er gewoon een reeksje van…

Clothio                                           clothio

Een app die interessant kan zijn voor wie nogal een uitgebreide stoffencollectie heeft. (Iedereen dus!) Clothio bied je een digitaal archief waarin je kan bijhouden welke stofjes je hebt en waar je ze kocht. Later kan je alles fijn opzoeken via kleur, print, materiaal en hoeveel je ervan hebt, met een fotootje erbij. Je moet natuurlijk wel eerst je stoffenvoorraad inventariseren en in de app steken. 

Sewing Patternssewing-buddy_large600_id-2452508.png

“Waar heb ik dat ook alweer patroon gelegd?” Een vraag die we allemaal wel eens stellen en waarbij onze partner waarschijnlijk al met de ogen begint te rollen. Wel, met Sewing Patterns vind je je patronen in een wip terug. Je inventariseert wat je ermee gemaakt hebt, wanneer, hoeveel stof je nodig had, of het een papieren patroon is of digitaal en ook: in welk map/kast je het hebt gestoken. Voor een sloddervos als mij zou het een optie zijn…  

Sew Awesome

Een vrij bekende app waarmee je ook je naaistock probeert te beheren. Het voordeel hier is dat je zowel je stoffen als je patroontjes kunt bijhouden. Handig om te weten welk patroon je waarvoor gebruikt hebt, met een paar notities en een foto erbij. Want na een paar naaiprojecten begin je toch te missen tussen al de namen van patronen (ik toch).

unnamed[1]

Ook je bollen wol en je machines kan je ermee oplijsten. Die laatste kan ik voorlopig nog uiteen houden zonder app maar soit. De optie om de maten van anderen met notities en foto bij te houden, is wel handig als je regelmatig voor anderen naait. Verder vind je in de app nog een paar tools zoals een zaklamp, een ruler in inch en cm, een converter om inch en cm om te rekenen, een woordenboekje (Engels) en nog wat diagrammen rond naalden, knopen en kledingmaten die best interessant zijn. Andere info zoals hoeveel stof je nodig hebt om een sofa met drie of twee zitplaatsen te herstofferen, lijkt me minder nuttig. Maar toch kan je veel bijhouden in 1 app. 

Het nadeel blijft wel dat er steeds reclame is, maar dat kan je omzeilen door naar de betalende versie over te schakelen. Toch zijn er nog wel een paar zaken niet volledig kloppen. Om iets op te slaan bijvoorbeeld, moet je klikken op delete en dan zeggen dat je niet wilt verwijderen en de back toets gebruiken. Je moet het maar weten…

schmztsz appSchmetz naalden

De naaldenfabrikant kon niet achterblijven in de digitale wereld en maakte een appje over… naalden. Het is een beperkte app: de kleurencode van de naalden leek me nog het nuttigste. Wat de verschillende onderdelen van een naald zijn en hoe je een pakje Schmetz naalden openmaakt, kon ik ook zonder die app uitvogelen dus daar ben ik snel overgescrold. De info over welke naald je kunt gebruiken bij welke stof is wel interessant. Verder vind je meer uitleg over de soorten naalden die Schmetz heeft.

Sew, Knit Shop Size log sew knit shop size

Ook een appje om de maten van je modellen in te voeren. Best handig om te weten hoeveel stof je nodig hebt voor een bepaalde maat maar ik mis toch de mogelijkheid om er foto’s bij te plaatsen en je kan ook moeilijker per project werken. Wel een paar leuke omrekentools: van inch naar cm, naar oppervlakte van rechthoeken cirkels en driehoeken… Het nadeel vind ik dat je geen contactgegevens bij je pasmodellen kan zetten. En wat plaats voor een foto en wat notities was wel handig geweest 

Clothes sewing patternunnamed

Een app die er veelbelovend uitzag met foto’s van leuke kleedjes en tops met de tekening van het patroon erbij. Maar je kan het patroon niet downloaden, vergroten of verkleinen en de tekening is vaak onduidelijk en zonder afmetingen. Verder staan de weinige aantekeningen soms in het Russisch of in het Chinees. Niet echt duidelijke richtlijnen dus maar voor zij die een bestaand patroon kunnen/willen aanpassen maar gewoon niet weten waar ze moeten beginnen, kan dit een optie zijn.

Natuurlijk zijn er nog heel wat andere apps die ons kunnen helpen of dat tenminste beweren. Ik duik wel nog eens in de app store om er rond te snuisteren naar digitale naaitools.

Welke ik gebruik? Eerlijk gezegd vind ik het een heel gedoe om alles te gaan  inventariseren en op te slaan in een appje. Wat als ik morgen mijn smarphone laat vallen? (En wees eerlijk, die kans bestaat altijd bij mij). Dan moet ik helemaal opniew beginnen. Ik spendeer die tijd dus liever aan het naaiwerk zelf.

En jij? Herbergt jouw telefoon je hele stoffenstock? Of plan je het wel toe doen? Welke apps gebruik jij? Laat het me weten.

Tot schrijfs,

Margot

 

2 gedachten over “Naaien doen we allemaal… digitaal

  1. Wat een leuk verhaal. Ik heb inderdaad ook wel eens gewerkt met apps (Pattern book, Cora app, I sew Me, Art Gallery Fabrics) maar heb na verloop van tijd weer los gelaten. Voor mij werkt met notebook het beste zeker als ik ga winkelen vind ik mijn notebook prettiger werken. Ook ligt mijn notebook open tijdens het maken en is een notitie schrijven zo gedaan. Daarnaast gebruik ik de notitie functie van mijn telefoon.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s