Stitch and Co: gest(r)ikt in Mechelen

Naailessen volgen gedurende een heel jaar is niets voor mij. Ik ben geen kei in plannen, en elke week op een vast tijdstip verplicht drie uur achter mijn naaimachine zitten? Nee  dank je… Maar je leert zoveel tijdens naailessen, dus nu en dan schrijf ik me in voor korte periodes naailessen. Een Belgisch compromis…

In Mechelen stond er nog één naaiworkshop op mijn verlanglijstje: die van Stitch and Co. Ik kende de winkel al van een eerder naaiprojectje, maar had er nog nooit zelf genaaid.

stitchandco6Eigenares Els startte Stitch and Co twee jaar geleden op, samen met haar moeder en nichtje. Na jaren te hebben gewerkt in het modegebeuren en de stoffenwereld, besloot ze haar droomproject op te bouwen. Je kan er stoffen en fournituren kopen, maar de winkel is ook een naaicafé, waar je zowel de naai- als lockmachines kunt gebruiken. Niet alleen zijn er regelmatig workshops, de winkel wordt ook druk bezocht door naaisters die even wat raad nodig hebben. Ik heb het er eigenlijk nog nooit leeg geweten.

stitchandco5

De inrichting van Stitch en Co is niet echt traditioneel: het is alsof je in de hobbykamer van je gekke buurvrouw kom (zonder katten wel). (Sorry Els voor de vreemde beschrijving maar het is echt als een compliment bedoeld!). Overal waar je kijkt, zie je stoffen of fournituren. Drie grote werktafels vullen de winkelruimte, met daartussen kastjes en tafeltjes. Ik heb er veel rondgelopen tijdens die naailessen, en telkens je je omdraait, zie je iets nieuws. Op eerste zicht lijkt het een chaos, maar feitelijk is alles goed gestructureerd, speels en gezellig. Geen standaard winkelinrichting voor Els,maar iets met een sfeer en een eigen ziel.

stitchnadco2Achter in de winkel staan de tafels met machinerie. Els gebruikt, net als ik, Pfaff Selection, dus ik voelde me er onmiddellijk op mijn gemak. De Bernina lock was voor mij de eerste kennismaking met een lockmachine. Na mijn eerste les heb ik thuis dan ook luid aangekondigd dat ik een lockmachine nodig heb. Als tip kan dat tellen…

Ik volgde de gevorderde workshop: dat betekent dat je er gedurende tien uur (vier avonden) werkt rond je eigen project, onder begeleiding van Els. Voor 110 euro maak je gratis gebruik van het basismateriaal, van de naaimachines en lockmachines, en krijg je er thee en zelfgebakken koekjes bij.stitch-and-co-1

Els loopt tijdens de naailesssen tussen alle naa isters door, en controleert of helpt waar nodig. Gezien al haar ervaring, zit je nooit meer vast, kan je haar raad vragen, en is er ook tijd voor gezellig te kletsen. Het voelt er meer alsof ik thuis aan het naaien ben, als in een winkel.

Resultaat van mijn workshop: een mooie jumpsuit, leuke contacten, en het voornemen om er nog vaak binnen te springen: om de lockmachine te gebruiken, voor een stofje of gewoon om de gezellige sfeer nog eens op te snuiven… met een zelfgebakken koekje erbij.

Stitch and Co vind je via deze website

Tot schrijfs,

Margot

9 gedachten over “Stitch and Co: gest(r)ikt in Mechelen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s