De Girls tijdens Corona

Eigenlijk hebben wij naailustigen veel geluk. Het “blijf in uw kot”-principe biedt ons buitenkansjes om projectjes op te starten, af te maken en gewoon te genieten van je hobby (als manlief, kroost en huisdieren je tenminste met rust laten…).

Maar een groter voordeel is dat we met onze hobby ook mensen kunnen helpen. Naast boodschappen doen voor anderen of beestjes uitlaten, kunnen wij verpleegkundigen, leveranciers, vroedvrouwen en familie van mondmaskertjes voorzien, en op de sociale media zie ik dat we dat ook massaal gedaan hebben.

Lieve kreeg de vraag van een voedingsbedrijf om even snel-snel hun chauffeurs te helpen beschermen. Ze kreeg wat materiaal en maakte ook gebruik van haar Mali-stofjes om er een vrolijke noot aan toe te voegen. Met een feestelijk zakje erbij konden de chauffeurs gemaskerd de weg op. Ook de familie heeft de weg naar haar gevonden voor zelfgemaakte mondbescherming en ze werkt nu ook aan mondmaskers voor transplantatiepatiënten, dus ik heb gehoord dat ze er weer ingevlogen is.

Ik stuurde mijn eerste dozijn mondmaskers richting Kempen voor thuisverplegers in Vorselaar. De volgende ladingen waren voor dichter bij huis, en gaf ik aan thuisverpleging en rusthuizen. In het begin gebruikte ik elastiek in plaats van lintjes, maar die elastische voorraad was snel op. Omdat de naaiwinkels dicht waren (hoezo, dat is geen essentiële dienstverlening?) en ik geen biaismaker heb, vormde dit een probleem. Zelf lintjes maken leek geen leuk vooruitzicht, dus bestelde ik méééters biaislint online om er dan héél lang op te moeten wachten. Toch maar zelf aan de biais begonnen met schaar en strijkijzer en ik ben ondertussen een ware biaisexpert.

Toen het ziekenhuis in Bonheiden ook hulp vroeg, kon ik natuurlijk niet weigeren. Gewapend met een ontsmette naaimachine en een eigen mondmaskertje naaide ik in de kapel van het ziekenhuis schorten en maskers van medisch materiaal. Mijn naaimachine is nog nooit zo proper geweest… Het Imeldaziekenhuis verzorgde zeer veel Coronapatiënten, dus week na week werd die naaiafspraak verlengd. Het voordeel was dat er niets netjes afgewerkt moest worden, maar dat het vooral vooruit moest gaan. Iets scheef geknipt of met ongelijke panden? Geen probleem, daar letten we niet op, volgende schort aub! Heerlijk…

En Tatiana? Wel, met een meer dan fulltime job om Coronaproblematiek bij de politiekorpsen te coördineren, een huishouden plus cumulfuncties als kok, animator, mediator en schooljuffrouw van twee kinderen, zorgen dat er weinig tijd overblijft om achter haar naaimachine te kruipen. You’re our hero Girl!

Maar naast mondmaskers en schorten maken, is de grootste bijdrage van de Girls ongetwijfeld dat we in ons kot blijven, handjes wassen en afstand houden. Dat we digitaal contact houden met vriendinnen, elkaar moed inspreken en plannen maken voor wanneer dit rotvirus overwonnen is; naaiweekends, terrasjes, stoffenbeurzen… De lijst is eindeloos, ons budget en kastruimte hopelijk ook.

We hopen dat jullie ook allemaal in goede gezondheid zijn en blijven. Houd die lock-down nog even vol, we komen er samen wel door. Een virusvrije, digitale en welgemeende knuffel van ons naar jullie. Hang in there!

Tot schrijfs,
Margot

6 gedachten over “De Girls tijdens Corona

  1. Echt mooi van jullie om zoveel tijd in dat goede doel te steken. Jullie zijn ook helden.

    Verstuurd vanaf mijn iPhone

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s