Gelezen en goedgekeurd: Knipmode

In 2018 publiceerde Girls in Uniform onder het thema ‘Gelezen en goedgekeurd‘ een reeks rond de naaitijdschriften in onze bibliotheek. Eens alles beschreven, stopte die reeks. De meeste naaisters hebben namelijk een favoriet tijdschrift en veel nieuwe titels kwamen er dus niet bij. Met het wegvallen van LMV moest ik echter op zoek naar een nieuwe favoriet. Dat zou wel eens Knipmode kunnen zijn!

Tot nu toe had ik slechts enkele Knipmodes in mijn collectie, maar de laatste maanden trok ik toch meer en meer naar dat tijdschrift toe. Ik besloot een proefabonnement te nemen en uit te zoeken of het de moeite was om het verder te volgen. In het verleden maakte ik al een paar stuks uit het tijdschrift, zowel voor mezelf als voor mijn ventje en het viel mij telkens op dat de pasvorm van de Knip patronen heel goed zit. Eén van de eerste jurken die ik maakte in het prille begin (Nvdr: ik naai sinds 2015) draag ik nog steeds de hele lente en zomer lang. Mijn ventje draagt zijn short ook heel vaak. Het dus kledingstukken die we blijven dragen, zeker een pluspunt in de vraag of Kipmode een blijver is…

Wat ik zo leuk vind aan de Knip? Ze volgen de mode, maar niet in het extreme. Het blijven draagbare stukken, terwijl je nu vaak extreem volimuneuze stukken ziet passeren, of dingen waar ik niet mee buiten durf komen omdat ze zoveel blootgeven. Knip borduurt verder op klassiekers, waar ze dan iets verrassends mee doen. Zo vind ik bijvoorbeeld de blazer-met-strik hierboven echt een mooie variatie op de klassieke blazer. Eentje waarmee je naar kantoor kan gaan, maar die ook op een feestje niet misstaat. Veelzijdige, draagbare, kledij, daar is Knip sterk in.

Ook tof in het magazine: je ziet hetzelfde kledingstuk vaak in verschillende variaties passeren op de foto’s, in andere stoffen of maten, waardoor je meer inspiratie krijgt. Maar je vindt er ook jurken waarbij de mouwen of de rok uitwisselbaar zijn, jasjes waarbij je kan variëren in kraag, mouwen, zakken… Heerlijk vind ik het om met dezelfde basis patroondelen een hele resem stuks te kunnen maken in andere stoffen en met andere details. Zo maakte ik onlangs een jasje uit Knip 8/22, waarbij ik zowat alles zelf samen kon puzzelen. Ik ben nu al aan het fantaseren hoe mijn volgende jasje eruit kan zien.

In tegenstelling tot heel wat andere tijdschriften, lopen de maten niet enkel van 34 tot 54 en van S tot XL, maar worden die maten ook bij elk model uitgewerkt. Voor mij, die onderaan de matentabel valt, is dat een groot voordeel. Ik kocht al vaak andere magazines voor een bepaalde jurk, om dan thuis vast te stellen dat mijn maat er niet bij zat. Niet zo bij Knip!

De werkbeschrijving bij de patronen vind je over het algemeen in tekstvorm. In elke editie vind je een patroon waarbij ze wat dieper ingaan op de werkbeschrijving, met foto’s en zelfs filmpjes online. Maar over het algemeen is de werkbeschrijving niet geïllustreerd. Je moet het naaijargon dus al een beetje onder de knie hebben voor je met het tijdschrift aan de slag gaat, al vind je ook een heel hoofdstuk waarin alle standaard technieken uitgelegd worden. De moeilijkheidsgraad staat naast de foto en bij de werkbeschrijving aangeduid met bolletjes.

Door het grote aantal patronen -met telkens een heel scala maten- in het magazine, staan er heel veel lijntjes op de patroonbladen. Dat kan sommige mensen afschrikken, maar ik voel het niet aan als onoverkomelijk. Bovendien heb ik uit goede bron vernomen dat de redactie van Knip actief op zoek gaat naar manieren om de patroonbladen overzichtelijker te maken. Wat ik doe als het me niet zo duidelijk is, is mijn maat overtrekken met een fluostift. Zo kan ik mij bij het overtekenen niet meer vergissen.

Al is Knipmode grotendeels een naaimagzine met damespatronen, ik vond toch ook hele leuke mannenpatronen en zelfs brei- en haakpatronen. Net als voor de vrouwen, grijpt Knip voor de mannen terug naar klassiekers, en geeft de designer daar een moderne twist aan. Ik mag jammer genoeg niet vaak naaien voor mijn ventje, en je zal hem nooit op de foto zien poseren, maar ik zag in een van de edities een prachtig hemd… Laat ons hopen dat ik dat ooit eens mag maken.

Als ik de vroegere Knipmode vergelijk met die vandaag, zie ik dat ze blijven evolueren en een hedendaagste stijl nastreven. Dat kan veel te maken hebben met de komst van de nieuwe hoofdredacteur, Lotte Valkenburg. Zij werkt achter de schermen al twee jaar mee in de reactie, en heeft sinds kort de touwtjes stevig in handen. De Girls in Uniform wensen Lotte heel veel succes en plezier in haar nieuwe rol en hopen nog lang van dit tijdschrift te kunnen genieten. Want ja… voor mij is Knipmode echt een blijvertje, het begin van een nieuwe collectie!

Benieuwd naar mijn nieuwe Knip-creaties? Ik kan je al verklappen dat er een jasje, een trui een een t-shirtje klaarhangen om op foto te gaan…. Heel binnenkort dus op Girls in Uniform!

Tot snel,
Lieve

10 gedachten over “Gelezen en goedgekeurd: Knipmode

 1. Altijd interessant om te lezen wat meer gevorderde naaisters denken over een patroon/patronenblad.
  Ik was in de periode 2006-2012 een fervent gebruikster van Knippie ; de kindervariant van Knipmode.
  De échte, grote Knip dus, kocht ik wel eens , maar om eerlijk te zijn heb ik er nog maar zelden iets uit genaaid. Ook al kan ik wél weg met die vele lijntjes van een raderpatroon.
  De reden? de beperkte naaibeschrijving.
  Ja; eens je gewend bent aan PDF-patronen met héél véél naaibeschrijving , is het moeilijk om zonder al die uitleg een goed afgewerkt kledingstuk te krijgen.
  Maar héél misschien vind ik in de toekomst wél wat inspiratie in de kleding die jij uit Knipmode gaat naaien.

  Like

 2. Ik ben maar 1.60 en vind de knippatronen veel te lang. Het zijn patronen voor vrouwen van 1.76. Ik heb geen zin om ieder patroon te verkleinen, ben daar ook niet handig in.

  Like

  1. Dat kan ik moeilijk geloven… ik ben 1.68 m en moet er nooit iets aan veranderen in de lengte. Volgens mij is het bij de meeste tijdschriften gemaakt voor vrouwen rond 1.70 m. Moet jij niet bij alle patronen aanpassingen doen? Ik bij de meeste wel, want dé standaard vrouw bestaat niet, toch?

   Like

  2. Beste Karin , als je er alert op bent, dan kan je bij Knipmode soms wél paronen vinden geschikt voor dames van 1 m 60. ( dat is ook mijn lengte). Maar het koste best wel veel tijd op dat op te volgen. En dan heb je niet steeds het geluk dat het jouw stijl is die in een kortere maat werd uitgewerkt. Succes !

   Geliked door 1 persoon

  1. Dat begrijp ik heel goed. Als ik op voorhand alles doorlees, zie ik ook sterretjes! Maar als ik stap voor stap lees en doe wat ze zeggen, lukt het in 90% van de gevallen wel. En anders vraag ik hulp aan iemand uit de naaigroepen.

   Like

 3. Ik heb eigenlijk altijd knipmode gebruikt. Mijn moeder was een fervent knipmodenaaister, dus wij hadden dit altijd in huis. De radarlijnen teken ik inderdaad over, was een tip van een lerares ooit. Ik ben
  1m60, mijn moeder ook, nooit geen problemen mee gehad. Ik vind het wel fijn dat ze hun maten vergoot hebben, want vroeger was dit max tot maat 46. Aanpassingen moet je altijd doen.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik ben al jaren lid van de Knipmode, het gebeurd ook dat hij hele onaangeroerd blijft, maar een andere keer staat er wel iets in voor mij, ik vind het altijd leuk als hij weer op de mat valt,en dan valt ook alles uit mijn handen om meteen te snuffelen.
  Moet wel zeggen de filmpjes op YouTube zijn wel heel handig👍
  Maar op het patroonblad tekenen is echt verboden, dan maar een daglicht lamp erbij, ik teken vaak meer er uit dan dat ik het maak, je bent bezig denk ik maar.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s