Naaien voor helden

Voor een goed doel naaien deden we al vaker. Vlaggenlijnen, speciale knuffels, militaire uiltjes… We maken er een erezaak van zulke goede doelen te blijven steunen.

Cirkel-01

Onlangs was het weer zover: Lieve en ik hadden ons ingeschreven om samen te naaien voor vzw Kleine Held. Een schitterend initiatief waarbij vrijwilligers een zelfgenaaid pakket samenstellen om ouders met een prematuurtje te steunen. Omdat het zo’n belangrijke mijlpaal is voor ouders wanneer hun kleintje voor de eerste keer kleertjes kan dragen.

Elk pakket bevat body, mutsje, couveusedekentje, wikkeldekentje, geurdoekje en een mini-vlaggenlijn. Dat vertrekt samen met een briefje naar de ouders om hen een hart onder de riem te steken in een moeilijke periode. Lieve en ik schreven ons dan ook snel in om mee achter de naaimachine te schuiven in de vogelopvang in Merelbeke. We hebben zelf geen kindjes maar ik mat bij mijn geboorte slechts 42 centimeter en woog twee kilo. Ik herinner me hoe mijn moeder vertelde dat ik gewoon in een schoendoos paste en dat ze me in poppenkleren gaf omdat ik verzoop in de kleinste babymaat. Deze twee kilo groeide snel op tot een normale (nu ja…) volwassene. Maar de verhalen over mama’s die het zo moeilijk hebben als hun hartediefje in een couveuse moet liggen, klein en frêle maar toch zo dapper, blijven me bij.

De naaimarathon vond plaats bij een van de oprichters, Ellen Spanhove, thuis. Ellen heeft een groot hart voor kinderen en zelfs haar eigen kinderkledinglijn Awash, genoemd naar het geboortedorp van haar adoptiezoontje Yonathan. Om tien uur stonden de naaimachines, overlocks en kniptafels uitgesteld en was iedereen klaar om eraan te beginnen. Een groep dames achter hun naaimachines in de living, een grote groep dames die overtekenden en knipten in het voorhuis en in een aanpalende kamer nog een knipteam. Yep, het was een gezellige drukte daar in Merelbeke.

© Ellen Spanhove 190331

Alle stoffen waren voorzien en de werkbeschrijvingen lagen geprint klaar zodat je onmiddellijk kon beginnen. Omdat die kleintjes zo snel last kunnen hebben van irritatie werkt de vzw enkel met ecologische stoffen en wordt elk stofje keurig voorgewassen. Lieve en ik kenden nog niet zoveel dames, maar als je samen achter de naaimachine zit, komen de tongen snel los. Een halve dag werkten we aan rompertjes en dekentjes en worstelden we met wafelstofjes. Omdat we niet alles klaar kregen, vroegen we aan Ellen een paar meter stof om thuis verder te werken. Lieve en ik spraken alvast af om zeker nog eens samen voor de vzw te naaien.

Wil jij dit nobele project mee ondersteunen, neem dan zeker eens een kijkje op deze site en op Facebook. Kleine Held is steeds op zoek naar naaisters of vrijwilligers om de ouders van die kleine vechtertjes te ondersteunen.


En ondanks angst, verdriet of twijfel,

wil ik dat iedereen dat weet

Met het uur, nee de minuut!

Voel ik hoe wij aan elkaar hechten

Lief mooi kind, wat ben je klein

Maar wat kun je dapper vechten!


Stukje uit het gedicht ‘Dapper’
Margot

4 gedachten over “Naaien voor helden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s