Getest en goedgekeurd: Paige van Designer Stitch Patterns

Een nieuw patroon testen is telkens een beetje drempelvrees overwinnen… Toch vind ik het heel fijn om te doen. Zo’n test geeft je een blik achter de schermen van ontwerpers waar je sowieso de patronen van zou kopen. Patroonmakers, dat zijn voor mij zo’n beetje de ‘rockgoden’ van de naaiwereld. Meedoen met een test vind ik steeds een grote eer, maar het is altijd weer spannend.

0520 © Moors M - GIUB - 6U6A5867

De designers verwachten van hun testers dat ze heel kritisch kijken naar patroon en handleiding. Meestal vragen ze ook dat je een testversie én een nog een tweede maakt. Als je geluk hebt, is je test meteen de juiste, maar dat lukt mij verre van altijd. Daarom ben ik wel vrij selectief voor wie ik test en met welke patronen.

0520 © Moors M - GIUB - 6U6A6069

Al toen ik de tekening van de Paige Skirt zag verschijnen, wist ik echter dat ik deze wilde maken. Ik ben een jeansmeisje en kan mijn jeansrokken al niet meer op een hand tellen, maar het is toch nét iets leuker als je ook zelfgemaakte rokken kan dragen. Er hangt nog maar een zelfgemaakt jeansrokje in mijn kast, dus het was tijd voor een tweede. De Paige maak je uit geweven stoffen zonder stretch, dus jeans is ideaal voor dit model, maar ik zag ook hele leuke exemplaren passeren in wol of zelfs in kunstleer.

0520 © Moors M - GIUB - 6U6A5831

Eerlijk is eerlijk… ik had een mooie (en dure) stretch jeans in een prachtig grijsblauw liggen, die ik gespaard had voor de ideale rok of jurk. Ik besloot het stoffenadvies straal te negeren en ging aan de slag met die gekoesterde stof. De rok was prachtig, maar viel helemaal niet zoals ik wilde. Ann van Designer Stitch was onverbiddelijk: “De rok is niet getekend voor stretch”.

0520 © Moors M - GIUB - 6U6A5856

Ja… ‘Ann is always right‘, ik moest het toegeven. Mijn tweede versie in een lichte jeans zonder stretch, gekocht bij Textielstad – geleverd op minder dan 24 uur – beviel mij veel beter!

0520 © Moors M - GIUB - 6U6A5860

Wat de rok zo apart maakt, zijn de steekzakken vooraan en de doorgestikte naden rondom. Al kozen heel wat andere testers voor een contraststiksel, ik wilde mijn rok iets minder sportief en een beetje chiquer maken. Ik gebruikte zwart garen om alles door te stikken. Als je van dichtbij kijkt, zie je het kleurverschil, maar van ver zijn de stiksels subtiel. Helemaal hoe ik het graag zie!

0520 © Moors M - GIUB - 6U6A6096

De bijhorende riem maakte ik anders dan het patroon voorschrijft. Ik heb nogal een recht lichaam en de kromming van de riem was een beetje té zichtbaar. Daarom maakte ik hem recht in plaats van afgerond en tekende ik langs elke kant vijf centimeter bij. Daardoor vallen de twee uiteinden wat langer dan voorzien en ik vind dat heel leuk zo.

0520 © Moors M - GIUB - 6U6A5886

Is hij moeilijk, de rok? Goh, dat valt wel mee, al moet je wel heel precies werken om tot een mooi resultaat te komen. Aan de handleiding zal het niet liggen. Elke stap en de verschillende technieken worden met tekeningen en tekst uitgelegd, zodat zelfs een beginner het met wat doorzettingsvermogen tot een goed einde brengt. De rok zit eigenlijk best snel in elkaar.

0520 © Moors M - GIUB - 6U6A5844

Het duurt wel een tijdje om alles mooi door te stikken. Zeker als je voor contrasterend garen kiest, zie je elke afwijkende steek heel duidelijk. Zelfs mijn zwarte stiksel heb ik een paar keer moeten herbeginnen. Als je niet zeker bent van je rechtstik-kwaliteiten, zou ik dus eerder kiezen om toon op toon door te stikken…

0520 © Moors M - GIUB - 6U6A5909

Neem het van me aan, de Paige Skirt zit heerlijk en flatteert dames in allerlei maten en vormen. Ben je op zoek naar een patroontje waarbij je jezelf een beetje kan uitdagen, naar een rok die rond heel wat vrouwenlijven tot z’n recht komt en die je in geweven stoffen of zelfs in (kunst)leer kan maken? Dan ben ik benieuwd hoe jouw versie van de Paige eruit ziet, want dan komt het helemaal goed!

Cover


Wil je zelf ook aan de slag met dit leuke patroontje? Surf snel naar Designer Stitch en klik het patroon in je winkelmandje. Ik beloof je dat je er geen spijt van krijgt!


Tot snel,
Lieve

10 gedachten over “Getest en goedgekeurd: Paige van Designer Stitch Patterns

  1. Ja, echt een leuke allround rok. Vorige week droeg ik hem met een casual t-shirt en sneakers en ook dat lukt perfect. Superleuk, zo’n stuk in mijn kast. Ik droom al luidop van een winterexemplaar van wol.

   Like

  1. Dag Andrea, de link naar het patroontje staat onder de laatste foto. Betalen doe je meestal met kredietkaart of PayPal, maar ik heb nog nooit iets gekocht op die site, dus die info kan ik je niet geven.

   Like

 1. Mooie rok die je heel goed staat! Mijn skills voor selfsewing laten dit nog niet toe, maar ik en rokken zie je maar zelfden samen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s