Rok zonder naam

Omdat ik mijn Hanna jurk zo graag draag en ik het stofje zo mooi vind, koesterde ik het metertje dat ik nog over had. In de hoop dat het een mooie zomer zou worden, haalde ik het een paar maand geleden toch weer boven om er iets mee te maken. Dat het een rokje zou worden, stond als een paal boven water. Maar welke rok dan???

Toen ik het stofje voor de spiegel gewoon eens rond mijn heupen wikkelde, vond ik dat meteen mooi vallen. Waarom zou ik niet gewoon zelf iets creëren? Op die manier moest ik mijn ontelbare boekjes niet doorbladeren om het perfecte patroon te vinden. Zo gezegd, zo gedaan…

Ik hou van rokken met elastiek omdat die altijd goed zitten, hoeveel lekkers je ook gesnoept hebt. Uit mijn voorraad duikelde ik een bijpassende glitterelastiek op, en stikte hem op maat van mijn taille. Zo kon ik de stof onder de elastiek proppen en kijken hoe ze viel. Experimenteren met stoffen, heerlijk toch?

Ik besloot de volle lengte van de stof te benutten. Zo valt hij net op het breedste deel van mijn kuiten en komen mijn enkels heel slank tevoorschijn van onder de rok. Ook de volledige stofbreedte heb ik behouden, om zo een mooie flow te hebben in de rok. Het resultaat is een rechte rok met een flodderig accent in het voorpand.

Hoe ik te werk ging? Vooral veel schikken en herschikken, maar ik zal proberen het voor de geïnteresseerde naaister te beschrijven.

 • Ik speldde de stof voor mijn buik rond mijn heupen vast, zodat die nog vlot door de opening geraken, en liet de rest van de stofbreedte gewoon naar beneden vallen midden voor. Zo kon ik bepalen hoe breed de rok moest zijn voor ik hem aan de elastiek naaide. Ik markeerde het punt middenvoor waar ik de stof aan elkaar speldde.
 • Ik haalde de spelden eruit, maar zorgde er wel voor dat beide stofdelen gemerkt waren, zodat ik ze op die punten nadien aan elkaar kon zetten. Ik legde de stof horizontaal voor mij en rondde de vier hoeken af. Dat hoeft niet exact gelijk te zijn, want aan het einde zie je dat eigenlijk niet meer.
 • Ik speldde de stof opnieuw vast en paste hoe de stof nu viel. Omdat het flodderdeel vooraan nog steeds lager hing dan de rest van de rok, herhaalde ik bovenstaande en rondde ik de hoeken nog wat verder af. Bij een volgende test hing alles waar ik het wilde: een beetje naar boven in het midden. Hoeveel je dat laat oplopen bepaal je natuurlijk helemaal zelf.
 • Ik maakte een rolzoom vanaf het ene merkpunt tot het andere, langs de afgeronde hoeken.
 • Ik legde alles netjes op elkaar, speldde de merkpunten op elkaar, tekende vanuit dat punt een diagonale lijn richting open voorkant, en stikte zo’n twintig centimeter door op de lijn. Dat stiksel hoeft niet tot aan de rand van de stof te komen, maar dat is het enige stuk van je voorpand dat gesloten is. Als die lijn niet ver genoeg komt, zie je je slipje bij het openwaaien… dus opnieuw passen om te kijken of je ver genoeg gestikt hebt, en al eens rondlopen met de rok, zodat je kan voelen of het stiksel je bewegingsvrijheid niet inperkt.
 • Toen bleek dat het stiksel voor mij goed was, zette ik de rok vast aan de elastiek met een zaagtandsteekje, zodat er nog voldoende rek in de elastiek zit. En klaar was de rok!

Mocht mijn werkbeschrijving niet duidelijk genoeg zijn, dan mag je in de reacties gerust vragen stellen of mij persoonlijk contacteren. Benieuwd naar jullie creaties!

Tot snel!
Lieve

8 gedachten over “Rok zonder naam

 1. Oh, zo’n mooie rok zelf getekend! Ik heb altijd probleem met mijn elastiek. Eerst pas ik hem (dat hij de juiste maat is) en achteraf is hij altijd te breed. Rekt die vanzelf uit tijdens het erop zetten?

  Like

  1. Dat kan inderdaad wel uitrekken als de kwaliteit niet zo goed is, maar dan enkel waar je genaaid hebt. De reden dat hij nadien te wijd is, heeft volgens mij eerder te maken met het gewicht van de stof die op de elastiek trekt en waardoor je dat gevoel hebt.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s