Oh boi… challenge accepted!

Enkele maanden geleden schreef ik hier over mijn koudwatervrees voor nieuwe naaimachines met een belofte om na 15 november toch de grote stap te zetten. Ja, de eerste horde is genomen. Na enkele jaren eenzame opsluiting in de kast, verscholen achter een hoop stoffen, heeft mijn overlock het daglicht gezien. En warempel, de eerste inrijgpoging lukte ook meteen! Ik ontdekte dat ik mijn pedaal ook perfect kon bedienen met mijn linkervoet, terwijl mijn rechtervoet rustig op het krukje bleef liggen om te revalideren na mijn voorvoetcorrectie.  Het werd dus tijd om die nieuwe machine eens goed te testen.

 

Mijn boys wilden elk graag een boi (= West-Vlaams voor een trui), dus het werd de ‘Boi’ van I love sweaters. Ze hadden enkele maanden geleden elk al een stofje gekozen bij Toverstof. Caspar koos voor een sober stofje met kraanvogels, zijn geboortesymbool, en Viggo voor een uitbundig stofje met tijgers.

received_208533746704447

De Boi is heel gemakkelijk om te maken, ook voor een beginneling.  Ik moest enkel de patronen van het voor- en achterpand met vier centimeter verlengen omdat mijn jongens graag op de grond spelen zonder hun rug bloot.

20181128_140019

Ik had geen contrasterende stof voor de schouderstukken, maar dat deerde niet. Bij de volgende versie wil ik dit accent er zeker insteken. Bij de kraanvogels stak ik nog een stukje gele paspel tussen het voorpand en het schouderstuk om het geheel iets meer pit te geven. Ik overlockte alle naden met mijn nieuwe beauty, de afwerking mag er zeker zijn!

Vervolgens kwam de grote test: boorden aanzetten. In het verleden had ik voorverpakte boordstof bij Veritas gekocht maar die bleek toch een beetje slapjes, en bovendien te weinig om hals-, polsen- en zoomboord mee te maken. Plan B dan maar, een lapje stevige zwarte boordstof waar ik net genoeg uit kreeg om de ontbrekende boordstof aan te vullen. De bijhorende formule voor de berekening van de boorden gaf me wat stress, aangezien dit niet het verhoopte resultaat gaf, vooral ter hoogte van de hals. Maar niet getreurd, ’t was pas mijn eerste boi, en de boys vergeven mij zeker die beginnersfoutjes. Na de fotoshoot wilde mijn jongste zijn boi niet meer uitdoen… dat zegt toch meer dan duizend woorden!

Hoe berekenen jullie die halsboorden? Gebruiken jullie speciale trukjes? Deel gerust jouw naaigeheim met mij, dat bespaart me een hoop geklungel :-).

20181128_141838(1)

Tot blogs,
Tatiana

 

 

 

 

 

11 gedachten over “Oh boi… challenge accepted!

 1. Hoi, soms smokkel ik weleens met een halsboord. Ik laat ‘m open (dus maak geen rondje vooraf). Op gevoel rek ik de stof van het boord een beetje uit en stik het vast. Bij de uiteindjes laat ik ca. 5 cm open. Als ik bijna rond ben, dan hecht ik af en sluit ik pas het boord. Daarna stik ik die laatste 10 cm vast aan de trui.
  Hoop dat ik het een beetje begrijpelijk opschrijf…
  Ik blijf altijd klungelen met het berekenen van de rek.
  Groetjes
  Mar10

  Like

 2. Mooi, ik heb dit patroon ook voor mijn nichtje gebruikt, ik had een flamingostofje, ze vind hem heel leuk, de mouwen mochten volgens mij bij haar wat korter, maar de mama vind het goed, ze groeit momenteel vooral in de lengte, dus ze kan hem zo wat langer dragen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s