Camellia van Sola Patterns: een veelzijdig patroon

Een paar maand geleden ontdekte ik een jong designerduo uit Canada: Sola Patterns. De dames maken prachtige hedendaagse patronen die nét iets anders zijn dan wat we hier in België gewend zijn. Zo testte ik de Dahlia en maakte ik de Juniper sweater. Telkens was ik heel tevreden van patroon, pasvorm en handleiding. Ik twijfelde dus geen seconde om hun nieuwste patroontje te testen.

De Camellia is een jurk en top met plooitjes aan de halslijn en een hele toffe capemouw, iets wat ik nog nergens anders zag. Omdat de capemouw te ver buiten mijn comfortzone lag en ik de laatste tijd heel wat jurkjes maakte, koos ik de eenvoudigste versie om te testen: een leuke zomerse mouwloze top.

De top en jurk zijn ontworpen voor ‘stable knits’, dat wil zeggen rekbare stoffen die enkel in de breedte rekken, zoals punta di roma, scuba knit, double knit, tricot en interlock. Een dergelijk stofje had ik jammer genoeg niet in mijn stoffenvoorraad en voor een test ga ik niet graag shoppen. Je weet nooit dat het misloopt… maar in dit geval kon ik dus niet anders.

Ik trok dus bij aanvang van de solden naar De Stoffenknop, in de hoop een koopje te vinden voor de test. Maar… ik werd halsoverkop verliefd op deze prachtige roze tricot. Stevig genoeg voor de test, in exact de juiste tint roze, met een leuke print én met een Oeko-tex label!

Mijn vrees voor een mislukte test was onterecht. De top rolde vlotjes van onder mijn machine. Enkel de aparte manier om de boordjes aan te zetten kostte mij een beetje moeite. In dit patroon wordt de lengte van de boordjes niet aangegeven. Je moet naar gelang de rekbaarheid van je stof zelf beslissen hoe lang je ze maakt. Dat is een beetje zoeken, maar in mijn ogen ook heel logisch: geen enkele stof heeft exact evenveel stretch als een andere.

Ik denk dat je het kan zien op de foto’s: deze top is helemaal mijn ding en ik ben er superblij mee. Door leuke plooitjes aan de hals, en de perfecte uitsnijding aan hals en armen in combinatie met dit vrolijk zomerse stofje is het een vrouwelijke top die zowel sportief als elegant gedragen kan worden. Misschien moet ik toch eens een jurk overwegen…

Voorbeeldjes van het patroon, ook met capemouwen, kan je vinden bij enkele Europese testers zoals Valerie Moustash, Mieke, Christine Mellink en Karen Zij maakten supermooie versies!

Wil je zelf met het patroontje aan de slag? Koop dan snel de Camellia van Sola Patterns. Laat je vooral niet tegenhouden door de taal: hun stap voor stap handleiding is heel duidelijk en goed geïllustreerd.

Tot snel!
Lieve

9 gedachten over “Camellia van Sola Patterns: een veelzijdig patroon

 1. Je naaide een leuk exemplaar in een zomers stofje !
  Inderdaad een mooi patroon met verrassende details.
  Bedankt voor de patroontip !

  Like

 2. Mooie top en ideaal voor een zomerse dag zoals vandaag!
  De capemouwen vind ik persoonlijk niet zo mooi. Ik zou ook jouw keuze volgen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s