Nia met een twist

Fan als ik ben van de Bel’Etoile patronen, grijp ik daar vaak naar terug. Maar ik blijf natuurlijk ook mezelf en dat betekent dat ik een kledingstuk toch vaak nét iets anders wil dan het patroon voorschrijft. De Nia-set is een toppertje. Ik hou van de rechte pijpen van de broek en van de plooitjes in het voorpand. Maar… lees vooral verder!

Omdat de zomer niet echt zomerde vorig jaar, droeg ik veel meer broeken dan het jaar ervoor, toen de ene hittegolf de andere afloste. Toen droeg ik vooral luchtige jurkjes, dit jaar droeg ik truitjes en broeken. Het was friskes! Toch vraagt de zomer om een andere stoffenkeuze dan andere seizoenen. Ik ging dus shoppen bij Stoffen Van Leuven en kwam thuis met een prachtige katoen-viscose mengeling: een donkerblauwe basis en nauwelijks zichtbare strepen, bezaaid met kleurrijke bloemenblaadjes. Ook het lichte katoentje met dots erop kocht ik daar, en zo had ik meteen alles in huis voor de Nia set.

Het stofje voor de Nia top voelt heerlijk luchtig aan, maar is een beetje doorschijnend. Ik dacht er eerst over om het volledig te voeren, maar dat leek mij bij nader inzicht niet nodig. Als ik een witte bh draag, zie je heel vaag de contoueren ervan, en als mij dat zou storen, draag ik er wel een topje onder. Het zou jammer zijn de luchtigheid van de top te verpesten door hem te voeren. Wat mij wel zou storen, is het doorschijnen van de belegdelen. Ik volgde dus het patroon, maar werkte voor de hals met een soort biais-systeem. Ik knipte een paar centimeter van de belegdelen af en plooide die dubbel naar binnen. Het is een mooie afwerking die ik nog wel vaker zal gebruiken.

De broek, dat is een ander verhaal. Ik hou van de voorkant van de Nia broek, maar na mijn testversie besloot ik dat die elastiek op de rug voor mij niet ideaal is. Ik hou meer van een rechte en strakke tailleband, en besloot twee toppatroontjes van Bel’Etoile te combineren: de Nia en de Ava. Ik nam het voorpand en de pijpen van de Nia en herwerkte het achterkant van de Ava zodat het erbij paste. Net zoals bij de Ava werkte ik met een rits in de zijnaad. Wonder boven wonder paste de puzzel perfect in elkaar! Zie hier dus mijn ‘Avia‘.

Broeken maken is een ‘wetenschap’… ik heb geen standaard lichaam en dus past een standaard broek mij zelden of nooit. Daarom zijn er bepaalde ingrepen die ik bij elke broekenpatroon doe. Ik verander bijvoorbeeld iedere keer de zithoogte en de kruisdiepte, zodat ik komaf maak met storende lijnen in voor- of achterpand. Voor sommigen klinkt dat misschien als Latijn, maar als je een beetje opzoekwerk doet, vind je al snel de oplossing voor al je broekenproblemen. Sinsdien ben ik telkens weer superblij met een broek die bijna letterlijk op mijn lijf gemaakt werd.

Hopelijk neemt Isabel mij niet kwadelijk dat ik haar patroon gehackt heb… Deze set is helemaal ‘ik’ en werd vaak gedragen tijdens de kwakkelzomer. Met een truitje erop, is deze set ook perfect geschikt voor de komende lente.

Tot snel,
Lieve

4 gedachten over “Nia met een twist

 1. Een top zomerse set , zowel qua modellenkeuze als qua stofkeuze. Bovendien zijn beide kledingstukken ook nog met veel andere dingen te combineren.
  Top ook dat je jouw eigen broeken zo goed kan aanpassen, zodat ze béter zijn dan confectie.
  Ik vind dat een hele kunst.
  Het model van het topje vind ik ook leuk; het heeft een mooie hals; luchtige mouwtjes….écht zomers.
  Twee patronen om nog vaker te gebruiken.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s