In stijl naar het werk

Sinds een paar maand werk ik niet langer binnen de communicatiedienst van Defensie, maar doe ik de communicatie van de militaire vakbond VSOA Defensie. Een heuse aanpassing voor mij, aangezien ik totaal geen syndicaliste ben.

Ik blijf militair, maar werk niet langer in een kazerne, noch in uniform.

© Lieve Deduytschaever 180603 07.jpg

Dat laatste is voor mij misschien nog wel de grootste aanpassing. Elke avond sta ik radeloos voor mijn kleerkast te draaien, voor ik beslis wat ik de volgende dag ga aandoen. Kleren genoeg, maar als afgevaardigde ga ik geregeld zakelijk gekleed. Een stijl die mij nog niet eigen is, waardoor ik niet zoveel keuze heb in mijn garderobe. Had ik nog een excuus nodig om te naaien?

© Lieve Deduytschaever 180603 12.jpg

Ook mijn eigen laptoptas mocht ik kiezen, lees: zelf naaien. Daarin was mijn keuze veel sneller gemaakt: ik ging radicaal voor een versie in zwarte kurk met zilveren accenten. Na wat opzoekingswerk bleek de Ida uit Mijn Tas het ideale model te zijn. Een bestelling bij k-bas later kon ik aan de slag.

© Lieve Deduytschaever 180603 16.jpg

Tijdens het naaiweekend in Malle zag de tas het levenslicht. Laat ik eerlijk zijn: het werd een zware bevalling!

© Lieve Deduytschaever 180603 11.jpg

Ik deed nogal wat aanpassingen aan het patroon, want ik vond dat er te weinig opbergruimte voorzien was in de tas. Aan de buitenkant kwam een ritsvak voor lader en muis. Binnenin kwam een vak voor mijn papieren en de laptop wordt op z’n plek gehouden met twee stevige elastieken. In het papiervak hangt een lintje waaraan ik mijn sleutels kan klikken.

Ondanks de aanpassingen zat de buitentas verbazend snel in elkaar. Ik verstevigde alle patroondelen met Stylevil en de verwerking daarvan ging vlotjes. Ik zag het volledig goed komen, tot ik aan de voering begon…

© Lieve Deduytschaever 180603 09.jpg

Bij de Stoffenknop kocht ik een prachtige voeringstof in licht katoen. Aangezien de buitenstof in kurk serieus verstevigd werd, dacht ik niet dat de binnenkant veel nodig had. Een stukje vlieseline zou wel voldoende zijn…

© Lieve Deduytschaever 180603 05.jpg

Toen het eerste binnenpaneel op z’n plaats zat (lekker stevig, zo’n drie keer gestikt, minstens!) bleek alles te lobberen dat het niet mooi was. Uithalen was geen optie zonder de stof kapot te maken en alsnog verstevigen lukte mij niet. Mijn medenaaisters op weekend raadden mij aan de tas opzij te leggen en er thuis op een rustig moment verder aan te werken.

© Lieve Deduytschaever 180603 13.jpg

Maar neen, mijn interne razernij was zo groot, dat ik het moest en zou oplossen, daar en op dat moment, of het ding vloog de vuilnisbak in! Ik zag bedenkelijke blikken, maar ze lieten mij uit vrees voor eigen veiligheid mijn gang gaan. Sorry dames, ik weet dat ik op zo’n momenten niet het meest aangename gezelschap ben!

© Lieve Deduytschaever 180603 04.jpg

Net voor ik het helemaal zou opgeven kreeg ik de ultieme tip: stik de naadwaardes aan de binnenkant aan elkaar, zo blijft de binnentas op z’n plaats. Na uren intern gevloek en gesakker, met ingehouden tranen en een bonzend hoofd, kwam de doorbraak. Het eindresultaat is niet perfect. Het is niet wat ik in gedachten had, maar de tas is best mooi geworden!

© Lieve Deduytschaever 180603 02.jpg

Ze is ruim genoeg om zonder handtas naar een vergadering te gaan, want naast de laptop en de papieren is er nog plaats genoeg voor mijn portefeuille, zonnebril of brooddoos.

© Lieve Deduytschaever 180603 15.jpg

Wat hebben we geleerd vandaag? Dat ik best elk patroonstuk van een laptoptas goed verstevig. Beter iets moeilijker te verwerken dan een voddeke dat niet aan mijn standaard voldoet. Maar… eind goed, al goed: fier draag ik dagelijks mijn laptop naar het werk.

© Lieve Deduytschaever 180603 10.jpg

Wat vind jij ervan? Maak jij ook zulke moeilijke bevallingen mee, of ben ik de enige die dat soort inschattingsfouten maakt?

Tot snel,
Lieve

17 gedachten over “In stijl naar het werk

 1. Wat een toffe tas! En kurk is zo heerlijk om te verwerken he. Niet ieder project verloopt altijd zoals ik/men verwacht, maar dat heet ‘leren’ he. Je werkte hem toch maar mooi af, de aanhouder wint!

  Like

 2. Hij is prachtig geworden! Je geeft me weer mooie inspiratie 😀 Ik neem een rugzak mee naar werk voor mijn laptop, omdat ik geen mooie (lees: geen saaie) laptoptas kon vinden.

  Dat doorgaan totdat het lukt heb ik ook wel ‘last’ van. Ik merk gewoon dat ik van mezelf door moet gaan totdat ik het heb opgelost. Maar dit weekend heb ik bij een project besloten dat het echt hopeloos was en het gaat terug de lappenmand in. Dat vind ik dan weer zonde van de tijd en stof, maar van de andere kant werd ik er zó ongelukkig van dat het me allemaal niet meer waard was. Nu was het ook niet zo’n belangrijk project/patroon hoor. Maar dat was wel even een heel ander gevoel dan het gewoonlijke vastbijten en boos worden!

  Like

  1. Ongelukkig worden van een project wil niemand hé! Een voldoende dosis doorzettingsvermogen is gezond, maar als het hopeloos is, moet je ook op tijd kunnen stoppen. Blij dat ik je af en toe een beetje kan inspireren!

   Like

 3. Ik vind ze echt heel geslaagd!
  Ik snap wel dat ze zelf net niet tevreden bent omdat het niet exact is wat je wou. Ik maakte ooit een weekendtas voor mijn zoon die ik aan de buitenkant mooi gelukt vindt. Mensen zeggen dan dat ze net uit de winkel komt * bloos bloos* Maar toch ik zie altijd wat er niet ok aan is aan de binnenkant en dan denk ik “als ik het nu zo of zo had opgelost”.
  Weten dat er ergens een imperfectie zit zorgt dat je ALTIJD ziet he.
  Maar echt waar: ’t is een schoontje!

  Like

 4. echt een hele mooie tas! is inderdaad altijd moeilijk om het evenwicht te vinden tussen stevig genoeg en gemakkelijk te verwerken. Exact de reden waarom ik een rugzak van kipling kocht voor mijn laptop onlangs (en het feit dat ik geen patroon vond voor een rugzak dat ik mooi vond hielp ook natuurlijk 😉 )

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s